MacOS Monterey is een krachtig besturingssysteem vol met functies ontworpen om uw productiviteit en veiligheid te verbeteren. Veel van deze functies zijn echter niet direct zichtbaar of bekend bij de gemiddelde gebruiker. In dit artikel onthullen we enkele van de verborgen juweeltjes van MacOS Monterey die uw workflow kunnen transformeren en uw Mac-ervaring naar een hoger niveau kunnen tillen. Ontdek hoe u uw efficiëntie kunt verhogen, uw privacy kunt beschermen, uw productiviteit kunt verbeteren, uw Mac-ervaring kunt optimaliseren en geavanceerde connectiviteitsopties kunt verkennen met deze krachtige, maar vaak over het hoofd geziene, functies.

Belangrijkste inzichten

 • Ontdek hoe Focus-modi u kunnen helpen om beter te concentreren en uw productiviteit te verhogen.
 • Leer hoe u taken kunt automatiseren met Shortcuts, waardoor u tijd bespaart voor belangrijkere activiteiten.
 • Gebruik Quick Note voor snelle notities tijdens het surfen op het web of tijdens vergaderingen.
 • Verbeter uw beveiliging en privacy met functies zoals Mail Privacy Protection en iCloud Private Relay.
 • Ontdek geavanceerde tools zoals Universal Control en Spotlight voor een efficiëntere zoekervaring en naadloze apparaatintegratie.

Efficiëntie verhogen met verborgen macOS Monterey functies

Gebruik van Focus-modi voor betere concentratie

Met de introductie van macOS Monterey, biedt Apple een krachtige tool om je concentratie te verbeteren: de Focus-modus. Deze modus stelt gebruikers in staat om notificaties te filteren op basis van hun huidige activiteit, waardoor onnodige afleidingen worden geminimaliseerd. Het instellen van verschillende Focus-modi voor verschillende activiteiten kan je productiviteit aanzienlijk verhogen.

Door het gebruik van Focus-filters kun je bepalen welke apps en mensen je notificaties kunnen sturen, waardoor je werkomgeving op maat wordt gemaakt.

Het configureren van Focus-modi is eenvoudig en kan aangepast worden aan je persoonlijke voorkeuren. Hieronder volgt een korte handleiding:

 1. Open de Systeemvoorkeuren op je Mac.
 2. Klik op ‘Meldingen en Focus’.
 3. Kies ‘Focus’ en selecteer of maak een nieuwe modus.
 4. Pas de toegestane notificaties aan voor apps en personen.

Het automatiseren van taken met Shortcuts

Met macOS Monterey introduceert Apple een krachtige manier om uw dagelijkse taken te automatiseren: Shortcuts. Deze functie, overgenomen van iOS, stelt gebruikers in staat om complexe taken te vereenvoudigen door middel van automatisering. Of het nu gaat om het versturen van gepersonaliseerde berichten of het organiseren van bestanden, Shortcuts kan uw workflow aanzienlijk versnellen.

Door het gebruik van Shortcuts kunt u zich meer focussen op creatieve en productieve taken, in plaats van repetitieve handelingen.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe u Shortcuts kunt inzetten:

 • Automatiseren van e-mails: Stel een reeks acties in om automatisch e-mails te versturen op specifieke tijdstippen.
 • Bestandsbeheer: Creëer shortcuts om bestanden automatisch te sorteren en op te slaan in vooraf bepaalde mappen.
 • Sociale media updates: Configureer een shortcut om uw laatste foto’s automatisch te delen op sociale media platforms.

Het instellen van Shortcuts is eenvoudig en intuïtief, waardoor u meer tijd overhoudt voor belangrijkere zaken. Begin vandaag nog met het verkennen van deze functie en ontdek hoe u uw productiviteit naar een hoger niveau kunt tillen.

Het inzetten van Quick Note voor snelle notities

Met macOS Monterey is het maken van snelle notities eenvoudiger dan ooit dankzij de Quick Note-functie. Activeer Quick Note met een simpele veegbeweging vanuit de rechteronderhoek van het scherm, en je hebt direct toegang tot een notitie waarin je alles kunt vastleggen wat op dat moment belangrijk is. Deze functie is ideaal voor het snel vastleggen van gedachten, links, of zelfs delen van webpagina’s zonder je huidige workflow te onderbreken.

Quick Note synchroniseert automatisch met al je Apple-apparaten, waardoor je notities altijd en overal toegankelijk zijn.

Hier zijn enkele praktische toepassingen van Quick Note:

 • Het vastleggen van ideeën of inspiratie op elk moment
 • Het opslaan van belangrijke links of documenten voor later gebruik
 • Het maken van een snelle to-do lijst
 • Het annoteren van webpagina’s en PDF’s

Deze functie verhoogt niet alleen je productiviteit, maar zorgt ook voor een naadloze integratie tussen je apparaten, waardoor je efficiënter kunt werken en je ideeën beter kunt organiseren.

Het beheren van vensters met Mission Control

Mission Control is een krachtige functie in macOS Monterey die gebruikers in staat stelt om hun werkruimte efficiënt te beheren. Met een simpele veegbeweging met drie vingers omhoog op het trackpad, krijgt u een overzicht van alle open vensters, desktops en full-screen apps. Dit maakt het gemakkelijker om snel tussen taken te schakelen en uw productiviteit te verhogen.

Mission Control biedt ook de mogelijkheid om meerdere desktops te creëren, waardoor u uw werk beter kunt organiseren.

Om Mission Control optimaal te benutten, is het belangrijk om de verschillende opties en instellingen te verkennen die verstopt zitten in de Systeeminstellingen. Een gouden tip is het gebruik van de zoekfunctie van Systeeminstellingen om snel toegang te krijgen tot deze instellingen.

Verbeterde beveiliging en privacy op macOS Monterey

Het gebruik van Mail Privacy Protection

Met Mail Privacy Protection van Apple wordt de privacy van gebruikers aanzienlijk verbeterd door het verbergen van hun IP-adres en het voorkomen dat afzenders kunnen zien of een e-mail is geopend. Deze functie is een belangrijke stap voorwaarts in de bescherming van persoonlijke informatie.

Mail Privacy Protection helpt bij het anoniem houden van uw online activiteiten en versterkt uw privacy.

Het inschakelen van deze functie is eenvoudig en kan in een paar stappen worden gedaan:

 1. Open de Mail-app op uw Mac.
 2. Ga naar Voorkeuren > Privacy.
 3. Vink de optie ‘Bescherm Mail-activiteit’ aan.

Door deze stappen te volgen, zorgt u ervoor dat uw e-mailcommunicatie privé blijft en beschermd is tegen nieuwsgierige blikken.

Het inschakelen van iCloud Private Relay

iCloud Private Relay is een krachtige functie in macOS Monterey die uw online privacy aanzienlijk kan verbeteren door uw internetverkeer te versleutelen. Dit zorgt ervoor dat niemand, inclusief Apple, uw internetactiviteit kan volgen of bekijken. Het activeren van iCloud Private Relay is eenvoudig en kan in een paar stappen worden gedaan.

Om iCloud Private Relay te gebruiken, moet u een iCloud+ abonnement hebben.

 1. Open de Systeemvoorkeuren op uw Mac.
 2. Klik op Apple ID.
 3. Selecteer iCloud in de zijbalk.
 4. Scroll naar beneden en vink de optie ‘Private Relay’ aan.

Het beheren van app-machtigingen

Het nauwkeurig beheren van app-machtigingen is cruciaal voor het beschermen van uw privacy en veiligheid op macOS Monterey. Door toegang tot uw locatie, contacten of camera alleen toe te staan aan vertrouwde apps, kunt u uw gegevens veilig houden.

Het is belangrijk om regelmatig de app-machtigingen te herzien en aan te passen waar nodig.

Hieronder volgt een eenvoudige stappenplan voor het beheren van app-machtigingen:

 1. Open ‘Systeemvoorkeuren’ vanuit het Apple-menu.
 2. Klik op ‘Beveiliging en privacy’.
 3. Ga naar het tabblad ‘Privacy’.
 4. Kies de categorie (zoals Locatievoorzieningen of Contacten) aan de linkerkant.
 5. Vink de apps aan of uit om hun toegang tot de betreffende gegevens te beheren.

Door deze stappen te volgen, kunt u effectief de controle behouden over welke apps toegang hebben tot uw persoonlijke informatie en apparaatfuncties. Dit is een essentiële stap in het waarborgen van uw digitale veiligheid en privacy op macOS Monterey.

Productiviteit verhogen met geavanceerde tools

Het benutten van Universal Control

Universal Control is een revolutionaire functie in macOS Monterey die het mogelijk maakt om met één enkele muis en toetsenbord naadloos tussen Mac en iPad te bewegen. Deze functie vereenvoudigt multitasking en verhoogt de productiviteit aanzienlijk door het elimineren van de noodzaak voor meerdere invoerapparaten.

Met Universal Control kunt u eenvoudig bestanden slepen en neerzetten tussen apparaten, wat de samenwerking en het delen van bestanden vereenvoudigt.

Om Universal Control te activeren, moeten beide apparaten aan enkele basisvoorwaarden voldoen:

 • Beide apparaten moeten zijn ingelogd met dezelfde Apple ID.
 • Bluetooth, WiFi, en Handoff moeten ingeschakeld zijn.
 • De apparaten moeten zich fysiek dicht bij elkaar bevinden.

Het optimaliseren van werk met Split View

Split View in macOS Monterey stelt gebruikers in staat om hun schermruimte efficiënt te gebruiken door twee applicaties naast elkaar te plaatsen. Dit is vooral handig wanneer je aan meerdere taken tegelijkertijd werkt of informatie tussen apps moet vergelijken. Het activeren van Split View is eenvoudig en kan je workflow aanzienlijk verbeteren.

Om Split View te gebruiken, volg je deze stappen:

 1. Zweef met de muisaanwijzer over de groene knop in de linkerbovenhoek van een venster.
 2. Kies ‘Zet in volledig scherm’ of ‘Tegel venster naar links van scherm’ uit het dropdown menu.
 3. Selecteer een ander venster om naast het eerste te plaatsen.

Het is belangrijk om regelmatig te experimenteren met verschillende app-combinaties in Split View. Dit kan helpen bij het vinden van de meest efficiënte indeling voor jouw werkstijl.

Het gebruik van Spotlight voor efficiënt zoeken

Spotlight in macOS Monterey is krachtiger dan ooit en stelt gebruikers in staat om snel bestanden, e-mails, contactgegevens en zelfs informatie van het internet te vinden. Door gebruik te maken van natuurlijke taalverwerking, kan Spotlight begrijpen wat je zoekt, zelfs als je vraag niet exact overeenkomt met de bestandsnaam of inhoud.

Spotlight is niet alleen een zoekfunctie; het is een uitgebreide tool voor informatiebeheer.

Hier zijn enkele tips om Spotlight effectiever te gebruiken:

 • Gebruik specifieke zoektermen voor nauwkeurigere resultaten.
 • Probeer verschillende formuleringen als je niet meteen vindt wat je zoekt.
 • Maak gebruik van de rekenfunctie en valuta-omrekeningen direct in de zoekbalk.
 • Verken de ‘Zoek in web’ functie voor snelle toegang tot online informatie.

Optimalisatie van de Mac-ervaring

Het personaliseren van het Dock

Het personaliseren van het Dock op uw Mac biedt een eenvoudige manier om uw werkruimte efficiënter en aangenamer te maken. Door de grootte, positie en inhoud van het Dock aan te passen, kunt u snel toegang krijgen tot uw meest gebruikte apps en bestanden.

Het aanpassen van het Dock kan de manier waarop u met uw Mac werkt aanzienlijk verbeteren.

Volg deze stappen om uw Dock te personaliseren:

 1. Klik linksboven in de menubalk op het Apple-logo.
 2. Kies voor ‘Systeeminstellingen’ en vervolgens ‘Bureaublad en Dock’.
 3. Pas hier verschillende instellingen aan, zoals de grootte van het Dock, de positie op het scherm, en welke apps zichtbaar zijn.

Door deze aanpassingen te maken, creëert u een werkruimte die beter aansluit bij uw persoonlijke voorkeuren en werkstijl.

Het aanpassen van de menubalk

De menubalk op macOS Monterey biedt een scala aan personalisatiemogelijkheden die uw workflow kunnen stroomlijnen en uw desktopervaring kunnen verbeteren. Door de menubalk aan te passen, kunt u snel toegang krijgen tot de functies en apps die u het meest gebruikt.

 • Om de menubalk aan te passen, gaat u naar Systeemvoorkeuren > Dock & Menubalk.
 • Hier kunt u kiezen welke systeemiconen zichtbaar zijn en welke verborgen blijven.
 • U kunt ook de volgorde van iconen aanpassen naar uw voorkeur.

Het is ook mogelijk om de sluimerstand van uw Mac aan te passen via de menubalk, wat handig kan zijn voor het beheren van energieverbruik.

Het gebruik van dynamische wallpapers

Dynamische wallpapers voegen een extra laag van personalisatie toe aan uw Mac, waardoor uw werkruimte levendiger en meer aangepast aan uw persoonlijke stijl wordt. Door de dag heen veranderen deze wallpapers automatisch, afhankelijk van de tijd, waardoor uw desktopervaring rijker en visueel aantrekkelijker wordt.

Zorg ervoor dat u de juiste instellingen kiest om te profiteren van dynamische wallpapers. Dit omvat het selecteren van de ‘Dynamisch’ optie in de systeemvoorkeuren onder ‘Bureaublad en schermbeveiliging’.

Het correct instellen van dynamische wallpapers kan soms uitdagend zijn, vooral als u de voorkeur geeft aan het gebruik van de lichte modus op uw Mac. Hier zijn enkele stappen om u te helpen:

 • Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’ > ‘Bureaublad en schermbeveiliging’.
 • Selecteer een dynamische wallpaper uit de beschikbare opties.
 • Zorg ervoor dat u de ‘Dynamisch’ optie kiest om de veranderingen door de dag heen te activeren.

Geavanceerde connectiviteitsopties verkennen

Het delen van bestanden met AirDrop

AirDrop is een krachtige functie op macOS Monterey waarmee gebruikers snel en eenvoudig bestanden kunnen delen tussen Apple-apparaten, zonder gereedschap of gespecialiseerde kennis. Deze functie is ideaal voor het overdragen van foto’s, documenten en zelfs websites, direct van het ene apparaat naar het andere.

AirDrop maakt gebruik van Bluetooth om een peer-to-peer Wi-Fi netwerk te creëren, waardoor bestanden bijna onmiddellijk worden overgedragen.

Het instellen van AirDrop is eenvoudig en kan in een paar stappen worden gedaan:

 1. Open het ‘Control Center’ op uw Mac.
 2. Klik op ‘AirDrop’.
 3. Kies wie u bestanden kunt sturen en ontvangen van: ‘Niemand’, ‘Contacten’ of ‘Iedereen’.

Door de eenvoud en snelheid waarmee bestanden kunnen worden gedeeld, is AirDrop een onmisbare tool geworden voor veel macOS Monterey gebruikers.

Het gebruik van Sidecar voor een extra scherm

Met Sidecar kunt u uw iPad als een tweede scherm voor uw Mac gebruiken, waardoor uw productiviteit en werkruimte aanzienlijk worden vergroot. Deze functie is vooral handig voor gebruikers die vaak multitasken of extra schermruimte nodig hebben voor hun projecten.

Zorg ervoor dat zowel uw Mac als iPad voldoen aan de systeemvereisten voor Sidecar om een soepele ervaring te garanderen.

Het instellen van Sidecar is eenvoudig:

 1. Zorg ervoor dat uw iPad en Mac zijn ingelogd met dezelfde Apple ID.
 2. Schakel Bluetooth, Wi-Fi en Handoff in op beide apparaten.
 3. Verbind uw iPad met uw Mac via het AirPlay-icoon of via Systeemvoorkeuren.

Door de naadloze integratie tussen macOS en iPadOS biedt Sidecar een flexibele en efficiënte manier om uw werkruimte uit te breiden.

Het instellen van Continuity voor naadloze apparaatintegratie

Continuity in macOS Monterey maakt het mogelijk om naadloos tussen uw Mac en andere Apple-apparaten te schakelen, waardoor uw workflow efficiënter wordt. Het instellen van Continuity vereist dat alle apparaten zijn ingelogd met dezelfde Apple ID en dat Bluetooth, Wi-Fi, en Handoff zijn ingeschakeld.

Zorg ervoor dat uw apparaten aan de minimale systeemvereisten voldoen om van Continuity gebruik te kunnen maken.

Om Continuity optimaal te benutten, volg deze stappen:

 1. Zorg dat Bluetooth en Wi-Fi ingeschakeld zijn op alle apparaten.
 2. Log in met dezelfde Apple ID op elk apparaat.
 3. Schakel Handoff in via Systeemvoorkeuren > Algemeen op uw Mac en via Instellingen > Algemeen > AirPlay & Handoff op iOS-apparaten.
 4. Test de functionaliteit door bijvoorbeeld een e-mail te beginnen op uw iPhone en deze af te maken op uw Mac.

Door deze stappen te volgen, zorgt u voor een vloeiende integratie tussen uw apparaten, waardoor u efficiënter kunt werken en uw productiviteit verhoogt.

Tips voor het onderhouden van uw Mac

Het regelmatig uitvoeren van software-updates

Het regelmatig bijwerken van uw macOS Monterey is cruciaal voor het behouden van een veilige en efficiënte werkomgeving. Software-updates bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches en nieuwe functies die uw Mac-ervaring kunnen verbeteren. Het is aan te raden om automatische updates in te schakelen, zodat uw systeem altijd up-to-date is.

Om automatische updates in te schakelen, gaat u naar Systeemvoorkeuren > Software-update en selecteert u ‘Houd mijn Mac up-to-date automatisch’.

Het handmatig controleren van updates kan ook nuttig zijn, vooral als u specifieke controle wilt over wanneer en hoe updates worden geïnstalleerd. Volg deze stappen om handmatig naar updates te zoeken:

 1. Open Systeemvoorkeuren.
 2. Klik op Software-update.
 3. Klik op ‘Werk nu bij’ als er updates beschikbaar zijn.

Het bijhouden van software-updates zorgt niet alleen voor de beste prestaties en nieuwste functies, maar helpt ook bij het beschermen van uw privacy en veiligheid online.

Het optimaliseren van opslagruimte

Het vrijmaken van opslagruimte op uw Mac kan de prestaties aanzienlijk verbeteren en zorgen voor een soepelere gebruikerservaring. Begin met het controleren van uw opslagruimte in de ‘Over deze Mac’ sectie om te zien hoeveel ruimte u kunt vrijmaken.

Het regelmatig opruimen van onnodige bestanden en apps kan helpen om uw Mac sneller te maken.

Hier zijn enkele stappen die u kunt volgen om opslagruimte vrij te maken:

 • Verwijder grote en ongebruikte bestanden.
 • Maak gebruik van iCloud voor het opslaan van documenten en foto’s.
 • Leeg regelmatig de prullenbak.
 • Verwijder tijdelijke bestanden en cache.

Het monitoren van de systeemgezondheid met Activiteitenweergave

Het regelmatig controleren van de systeemgezondheid van uw Mac kan helpen bij het identificeren van processen die veel geheugen of CPU gebruiken. Activiteitenweergave biedt een gedetailleerd overzicht van alle actieve processen en hun impact op de systeemprestaties.

Door het monitoren van deze gegevens kunt u onnodige applicaties sluiten en zo de prestaties van uw Mac optimaliseren.

Hieronder vindt u een eenvoudige gids voor het gebruik van Activiteitenweergave:

 • Open de Activiteitenweergave vanuit de map ‘Hulpprogramma’s’ in uw ‘Toepassingen’ folder.
 • Bekijk de lijst met processen en let op degenen die een aanzienlijke hoeveelheid CPU of geheugen gebruiken.
 • Selecteer een proces en klik op de ‘X’ in de linkerbovenhoek om het te stoppen, indien nodig.

Het regelmatig gebruik van Activiteitenweergave kan helpen bij het handhaven van een gezonde en efficiënte Mac.

Conclusie

In dit artikel hebben we een diepe duik genomen in de verborgen functies van MacOS Monterey, speciaal ontworpen voor power users. Van geavanceerde commando’s tot onontdekte instellingen, deze functies bieden een scala aan mogelijkheden om uw productiviteit en gebruikerservaring te verbeteren. Of u nu een ontwikkelaar bent die zoekt naar efficiëntere workflows, of een enthousiaste gebruiker die het meeste uit uw systeem wilt halen, MacOS Monterey heeft iets te bieden. We hopen dat deze gids u heeft geholpen om enkele van de meest krachtige en minder bekende aspecten van uw besturingssysteem te ontdekken en te benutten. Blijf experimenteren en ontdekken, want er is altijd meer te leren en te verkennen in de diepten van MacOS Monterey.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik Focus-modi gebruiken om mijn concentratie te verbeteren?

Focus-modi kunnen worden ingesteld via de Systeemvoorkeuren onder ‘Meldingen en Focus’. Hier kunt u verschillende modi aanmaken voor verschillende activiteiten en tijden, waardoor u meldingen kunt beheren en afleidingen kunt minimaliseren.

Wat zijn Shortcuts en hoe kan ik ze gebruiken om taken te automatiseren?

Shortcuts zijn geautomatiseerde taken die u kunt creëren en uitvoeren op uw Mac. U kunt ze vinden en aanpassen in de Shortcuts-app, waarmee u alledaagse taken kunt automatiseren met vooraf ingestelde of aangepaste commando’s.

Hoe kan ik Quick Note gebruiken voor snelle notities?

Quick Note kan op elk moment worden geactiveerd door met de muisaanwijzer naar de rechteronderhoek van het scherm te bewegen en te klikken, of door een toetsenbordcombinatie te gebruiken. Hiermee kunt u snel notities maken zonder de huidige app te verlaten.

Hoe schakel ik iCloud Private Relay in voor verbeterde privacy?

iCloud Private Relay kan worden ingeschakeld in de Systeemvoorkeuren onder ‘Apple ID’ en vervolgens ‘iCloud’. Zorg ervoor dat ‘Private Relay’ is ingeschakeld. Dit zorgt ervoor dat uw internetverkeer wordt geëncrypteerd en uw IP-adres verborgen blijft.

Wat is Universal Control en hoe stel ik het in?

Universal Control laat u naadloos uw muis en toetsenbord gebruiken tussen uw Mac en andere Apple apparaten, zoals een iPad. Zorg ervoor dat alle apparaten zijn ingelogd met dezelfde Apple ID en Bluetooth, Wi-Fi, en Handoff zijn ingeschakeld. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’ > ‘Beeldschermen’ en schakel Universal Control in.

Hoe kan ik mijn Mac onderhouden om de prestaties te optimaliseren?

Regelmatig software-updates uitvoeren, opslagruimte optimaliseren door onnodige bestanden te verwijderen, en de systeemgezondheid monitoren met Activiteitenweergave zijn essentiële stappen voor het onderhouden van uw Mac en het optimaliseren van de prestaties.